هدف از این تحقیق بررسی میزان تغییرات شاخصهای آمادگی جسمانی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر دبیرستانی پس از 8 هفته تمرین ایروبیک می باشد. نمونه های انتخاب شده 2 روز در هفته و به مدت8 هفته در کلاس های آموزشی تکنیکهای پایه ایروبیک شرکت نمودند.تمرینات انتخاب شده جهت نمونه ها در این تحقیق گرم کردن ؛تمرینات کششی و نرمش ،آموزش تکنیکهای پایه و حرکات گروهی و سرد کردن بود. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از یک پرسشنامه محقق ساخته جهت جمعآوری اطلاعات جمعیت شناختی مانند سن، سابقه ورزشی استفاده گردید،همچنین دانش آموزان پرسشنامه های انگیزش شرکت (گیل و همکاران)و همچنین پرسشنامه محقق ساخته انگیزش ورزشی راتکمیل نمودند. بررسی روایی و اعتبار پرسشنامه در مطالعه ای مقدماتی موردارزیابی قرار گرفته شده ومیزان آلفا کرونباخ 8451 /.=@ بدست آمد..پس از 8 هفته شاخصهای زیر بررسی گردید.
آزمون رفت و برگشت(9*4)،آزمون دو استقامت،پرش طول جفت،پرتاب توپ مدیسن بال و بارفیکس اصلاح شده نتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که تمرینات ایروبیک تاثیر معنی داری بر روی شاخصهای آمادگی جسمانی و همچنین انگیزش تحصیلی دانش آموزان در این گروه سنی دارد.روشهای آماری بررسی شده در این آزمون عبارتند از آمار توصیفی واستنباطی که به ترتیب با هدف محاسبه میانگین و رسم نمودارها و تفاوت بین اجزای آمادگی جسمانی هفته های تمرین است.
واژه های کلیدی
تمرینات ایروبیک،شاخصهای آمادگی جسمانی،انگیزش تحصیلی
مقدمه
امروزه عملکرد دانش آموزان در زمینه ورزش و فعالیت های جسمانی مقوله ای مهم و مورد توجه دست اندر کاران تعلیم و تربیت می باشد . بهبود ورزش در مدارس، به خصوص در مقطع دبیرستان نه تنها موجب سلامت روح وروان و جسم فراگیران می شود بلکه در بهبود عملکرد تحصیلی فراگیران در سایر زمینه ها را نیز به همراه دارد (1).در جوامع امروز اگرچه در زمینه های مختلف پیشرفتهایی را شاهد بوده ایم اما با توجه به زندگی شهری و عدم فضای کافی برای تحرک باعث خمودگی کودکان و نوجوانان برو ز آسیب های جسمی بسیار و تبدیل نسل های آینده به انسانهایی بی تحرک و غیر مقاوم خواهد بود (7).جی جی و همکارانان به این نتیجه رسیدند که زندگی کم تحرک مشکلات بسیاری را برای سلامت افراد ایجاد می کند(3)هرچند شیوع این عدم تحرک در کشور های اروپایی نسبت به ایران بیشتر است(4) اما در ایران نیز این مو ضوع روز به روزدر حال افزایش است.در ایران جهت رفع این مشکل مسابقات ورزش آموزش گاهها که نقش موثری در سلامت و قهرمان پروری را دارد در سال 1342 شکل گرفت و تاکنون هر ساله برگزار می گردد.(2)هرچند این موضوع با فزونی میل به ورود به دانشگاه و عدم میل به تحرک درنزد دانش آموزان باعث توجه کمتر ی به ورزش مدارس گردیده است و دانش آموزان دبیرستانی حتی دراوقات فراغت خود مشغول تکمیل وظایف تحصیلی و آموزشی خود می باشند.(6)هم اکنون د رکنا رآماده سازی جسمانی و مهارتی ورزش به عامل های روانی آنان برای نتیجه گیری مطلوب توجه خاصی می شود به همین منظور انگیزش یکی از مباحث مهم تلقی می شود(5)چنان که انسانها با داشتن انگیزه های مناسب برای رسیدن و پیشرفت، سعی و کوشش می کنند. (8)لیند و کر در خصوص دانش آموزان هنگ کنگی نشان دادند که فعالیت های بدنی ورزشی تحت تاثیر عوامل انگیزشی می باشد (9)و همچنین آمادگی جسمانی تاثیر شگرفی بر بهبود عملکرد تحصیلی دارد.
روش شناسی
تحقیق فوق از نوع پژوهش های نیمه تجربی می باشد. تمرینات انتخاب شده جهت نمونه ها در این تحقیق گرم کردن ؛تمرینات کششی و نرمش ،آموزش تکنیکهای پایه و حرکات گروهی و سرد کردن بود. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از یک پرسشنامه محقق ساخته جهت جمعآوری اطلاعات جمعیت شناختی مانند سن، سابقه ورزشی استفاده گردید،همچنین دانش آموزان پرسشنامه های انگیزش شرکت (گیل و همکاران)و همچنین پرسشنامه محقق ساخته انگیزش ورزشی راتکمیل نمودند. بررسی روایی و اعتبار پرسشنامه در مطالعه ای مقدماتی موردارزیابی قرار گرفته شده ومیزان آلفا کرونباخ 8451 /.=@ بدست آمد پرسشنامه ها در دو نوبت در جلسات اول و شانزدهم توسط دانش آموزان تکمیل گردید.پس از 8 هفته شاخصهای زیر بررسی گردید. آزمون رفت و برگشت(9*4)،آزمون دو استقامت،پرش طول جفت،پرتاب توپ مدیسن بال و بارفیکس اصلاح شده نتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که تمرینات ایروبیک تاثیر معنی داری بر روی شاخصهای آمادگی جسمانی و همچنین انگیزش تحصیلی دانش آموزان در این گروه سنی دارد.روشهای آماری بررسی شده در این آزمون عبارتند از آمار توصیفی واستنباطی که به ترتیب با هدف محاسبه میانگین و رسم نمودارها و تفاوت بین اجزای آمادگی جسمانی هفته های تمرین است.
یافته ها
یافته های تحقیق تاثیر معنا داری در بهبود شاخص های آمادگی جسمانی دانش آموزان نشان داد، به ترتیب شاخص های زیر بیشترین بهبود رانشان دادند،پرش طول جفت،بارفیکس اصلاح شده،پرتاپ توپ مدیسن بال،دو استقامت، آزمون رفت و برگشت(9*4).همچنین تحقیق فوق بیانگر این بود که تمرین های ایروبیک تاثیر معنی داری بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی نداشتند و بهبود شاخص های آمادگی جسمانی تاثیری بر بهبود انگیزش تحصیلی ندارد هرچند تاثیر اندکی بر بهبود عملکرد تحصیلی دارد.